Водна криза в Ямболско: В 25 села вече е въведен режим на водата 14 август, 2024

Водна криза в Ямболско: В 25 села вече е въведен режим на водата
Снимка: pixabay.com

Засушаването и остарелите водопроводи доведоха до безпрецедентна водна криза в Ямболско. В 25 села вече е въведен режим на водата, а в още няколко общини съществува риск от подобни ограничения.

Липсата на достатъчни валежи през последните години, съчетана с изключително амортизираната водопроводна мрежа в региона, постави на колене множество населени места. Не само равнинните, но и полупланинските райони на областта са сериозно засегнати от трайното засушаване.

Община Болярово: В село Камен връх жителите вече ще разполагат с вода през ден. Заместник-кметът Нина Терзиева предупреждава, че още 4-5 малки села в общината са застрашени от подобни ограничения, сред които Ружица, Горска поляна, Вълчи извор, Странджа и Дъбово.

Община Елхово: В селата Бояново, Раздел, Лалково и Стройно е въведен почасов воден режим. Кметът Петър Гендов посочва, че тръбопроводите в общината не са подменяни от 70 години, което допълнително влошава ситуацията с водоснабдяването.

Община Стралджа: В 20 населени места от общината до 24 август е в сила бедствено положение. Въпреки продължаващите от 8 месеца търсения на нови водоизточници, кризата остава нерешена.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация