"Панагия - Въздигане на хляба" се провежда за 17-ти път в Кюстендил 15 август, 2024

Снимка: Община Кюстендил

На Голяма Богородица се отдава почит на хляба.

По традиция в Кюстендил се провежда Културния форум "Панагия - Въздигане на хляба". Седемнадесето издание на форума започна още вчера с водосвет за благословение, традиционно замесване на Богородичния хляб, освещаване на житото. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета. 

Празничният ден на Голяма Богородица ще започне с  литургия на открито в храма „Успение Богородично“ . 

В градинката пред Обредния дом ще има изложение на обредни хлябове, етнографско представяне на културното наследство, работилници за месене на хляб.

Българският патриарх Даниил ще освети трите хляба, които ще бъдат замесени в двора на църквата, а след това - раздадени на гостите на празника. Даниил ще освети и икони, изписани от кюстендилския художник Иво Йорданов, изобразяващи Богородица с младенеца, които ще бъдат раздадени на участници в празника.

Патриархът ще участва и в традиционния молебен, който се отслужва на централния площад "Велбъжд", за здраве и благословение на жителите и гостите на града.

И още добри новини от Кюстендил - 60 години след построяването му започна обновяването и реконструкцията на зооопарка в града. Стойността на проекта е близо 5 милиона лева, а строителните дейности ще продължат 250 календарни дни. Предвижда се площта на зооопарка да бъде удвоена. Ще бъде построен нов паркинг, главният и второстепенен вход ще са с колонади, които кореспондират с реставрираната в античен стил крепост „Хисарлъка“. На територията на зоопарка ще има и водна каскада. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация