Тетевен на воден режим: Удължават прекъсванията заради суша 15 август, 2024

Тетевен на воден режим: Удължават прекъсванията заради суша
Снимка: unsplash.com

Тетевен въвежда по-строг воден режим заради продължаващата суша и големия наплив от туристи. Това съобщи кметът на общината д-р Мадлена Бояджиева.

По думите ѝ, проблемът с недостига на вода е изключително сериозен и от днес се налага още по-драстично ограничаване на водоподаването. Ако досега жителите и гостите на града са оставали без вода за осем часа на ден, от днес режимът се удължава с четири допълнителни часа. Новите часове на прекъсване са от 12:30 до 16:30 часа и от 22:00 до 6:00 часа.

"Основният проблем е значителният спад на нивото на водата във водохващането, който тази година се проявява много по-рано от обичайното. Досегашният капацитет вече не е достатъчен, особено предвид големия брой туристи, които посещават региона през летните месеци", обясни Бояджиева.

Кметът подчерта, че с оглед на климатичните промени и нарастващия брой туристи, подобни проблеми ще се задълбочават в бъдеще. За да се справи с проблема, Община Тетевен е инвестирала значителни средства в подмяна на над 80% от водопроводната мрежа в града, с цел намаляване на загубите от течове. Предстои и пълна подмяна на останалата част от мрежата, за което вече е осигурено финансиране.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация