Църквата отбелязва Успение на Св. Йоан Рилски 18 август, 2024

Църквата отбелязва Успение на Св. Йоан Рилски
Снимка: unsplash.com

На 18 август отбелязваме Успението на Св. Йоан Рилски, една от най-почитаните личности в българската история и духовност. Роден около 876 г., той посвещава живота си на Бога, основавайки Рилския манастир – духовен център с вековна история.

Свети Иван Рилски е символ на българския дух и вяра. Неговите завети за съхранение на вярата и противопоставяне на материалните блага продължават да вдъхновяват и днес. Като признание за неговия изключителен принос, той е обявен за небесен покровител на България и е почитан като лечител и чудотворец.

Мощите на светеца са пренасяни няколко пъти през вековете, но винаги са се връщали в Рилския манастир, където почиват и днес. Народната медицина го свързва с изцеление от болести, а в църквите и манастирите из цялата страна са запазени множество стенописи, изобразяващи неговия лик.

Днес, почитайки паметта на Св. Иван Рилски, ние се прекланяме пред неговия подвиг и завещание. Неговият живот и дело са пример за всички нас, напомняйки ни за важността на вярата, добродетелта и служенето на ближния.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация