Светът на киното се прощава с френската легенда Ален Делон 19 август, 2024

Светът на киното се прощава с френската легенда Ален Делон
Снимка: БГНЕС

Известни личности, сред които френският президент Еманюел Макрон, режисьори, актьори, отдават почит на Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст. 

Френският актьор имаше малко участия в киното от края на 90-те години на миналия век. Той обаче  привлече медийното внимание през лятото на 2023 г., когато трите му деца подадоха жалба срещу спътницата му Хироми Ролен по подозрение в злоупотреба с неговата немощ. След това те започнаха война чрез медиите и съдилищата, спорейки за здравословното състояние на актьора, който страда от лимфом и през 2019 г. получи инсулт.

През май 2019 г. Делон премина по червения килим в Кан, за да получи почетна "Златна палма".

Ален Делон "оставя след себе си ослепителна филмография и неизразимо наследство", обяви Тиери Фремо, генерален директор на филмовия фестивал в Кан.   

"Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон въплъти легендарни роли и накара света да мечтае. Предостави незабравимото си лице, за да преобърне живота ни с главата надолу", написа френският президент Еманюел Макрон в социалната мрежа "Екс", като добавя, че „той беше повече от звезда: френски монумент". 

Фондацията на Бриджит Бардо, посветена на защитата на животните, отдаде почит на "един изключителен човек, незабравим творец и голям приятел на животните", в изявление, публикувано в социалните мрежи. Делон беше "близък приятел" на френската филмова легенда Бриджит Бардо, "която е дълбоко натъжена от смъртта му", се казва в изявлението.  

"Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите..." - така италианската актриса Клаудия Кардинале реагира на смъртта на Ален Делон, нейния партньор в "Гепардът". Танкреди е героят на Ален Делон във филма на Висконти от 1963 г.  "Per sempre tua (Завинаги твоя), Анджелика", завършва Клаудия Кардинале, подписвайки се с името на героинята си във филма, спечелил "Златна палма" на фестивала в Кан.

За още новини от света на шоубизнеса – слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация