Паметникът на свободата на Шипка ще работи с вход свободен на 24 август 22 август, 2024

Паметникът на свободата на Шипка ще работи с вход свободен на 24 август
Снимка: БГНЕС

Днес в Художествената галерия в Казанлък ще бъде открита изложбата „90 години в 90 снимки. Паметникът на свободата – път във времето“.

Екипът на Национален парк-музейШипка-Бузлуджа“ е подготвил специалната изложба, включваща подбран снимков материал от богатата колекция на музея. В нея са събрани фотоси, запечатали красиви планински пейзажи, чествания, тържества и официални посещения, паради и производства, обществени събития, ремонти и реставрации. Изложбата ще може да бъде разгледана до 6 септември. 

Преди 90 години, на 26 август 1934 г. тържествено е открит Паметникът на свободата. Церемонията по неговото откриване се превръща в едно от най-паметните събития в съвременната българска история. 

По повод Националното честване "Шипченска епопея" на 24 август, Паметникът на свободата на връх Шипка ще работи с удължено работно време и със свободен вход

Паметникът ще отвори врати за посетители след приключване на официалната част от тържествата по повод 147-ата годишнина от Шипченската епопея и ще работи до 19:00 часа. Тази година тържествата ще преминат под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на Свободата и 147-годишнината от Шипченската епопея.  

Транзитното движение през прохода Шипка ще бъде ограничено в съботния ден от 9:00 ч. до 15:00 ч.  Ще се допуска междуградският автобусен и организираният за събитието обществен транспорт.

На територията на град Габрово се предвижда отклоняване на транзитното движение. От посока град Велико Търново при село Донино движението ще се отклонява през село Орловци, село Жълтеш, град Трявна, село Белица и село Вонеща вода към Прохода на Републиката и обратно. От посока град Севлиево директно през град Габрово, посока град Трявна към Прохода на Републиката и обратно.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация