Български пощи ще обменят левове в евро безплатно за първите 6 месеца 22 август, 2024

Български пощи ще обменят левове в евро безплатно за първите 6 месеца
Снимка: unsplash.com

Български пощи ще улеснят преминаването към еврото, като предлагат безплатна обмяна на левове в евро през първите шест месеца след въвеждането на единната европейска валута в България.

Всеки гражданин ще може да обмени до 1000 лева на ден без предварителна заявка във всички пощенски станции, разположени в населени места без банкови клонове.

За по-големи суми, от 1000 до 10 000 лева, ще се изисква предварителна заявка, която трябва да бъде подадена поне 3 до 5 работни дни преди желаната дата на обмяна.

Тази услуга ще се предлага само в предварително обявени пощенски клонове.

Важно е да се отбележи, че обмяната на суми, надвишаващи 10 000 лева на ден, няма да бъде възможна.

Това ограничение е заложено в Закона за приемане на еврото в България.

След изтичането на първите шест месеца, Български пощи си запазват правото да въведат такса за услугата по обмяна на левове в евро.

До една година след въвеждането на еврото, както кредитните институции, така и пощенските клонове ще са длъжни да извършват обмяна на пари, стига да разполагат с необходимата касова наличност.

За да улеснят гражданите, всички финансови институции ще бъдат задължени да публикуват на видно място в своите помещения и на интернет страниците си подробна информация за условията и тарифите за обмяна на левове.

Общините също ще се адаптират към новата валута, като изпращат известия за местни данъци и такси в евро.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация