Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна прави „скок назад във времето“ 23 август, 2024

Фестивалът на фолклорната носия край  Жеравна прави „скок назад във времето“
Снимка: facebook/festival.jeravna

Връчване на годишното отличие „Апостол на българщината“ за 2024 г. и възпоменание за героите на България ще дадат началото на тридневния Фестивал на фолклорната носия край село Жеравна тази вечер. 

Всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия. Допускат се и старинни военни униформи, облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави

За пореден път посетителите ще имат възможност да направят „скок назад във времето“. Забранени са всички предмети от съвременния живот – телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н.. Фотографирането е разрешено само в неделя, като тогава може да се влиза свободно без входна такса и носии. 

Очаква се посетителите тази година да надхвърлят броя от миналогодишното издание, когато бяха 24-25 хиляди души. 

Програмата тази година включва много концерти и различни конкурси – за старинни женски пафти, за бебешко народно облекло, за автентични празнични женски и мъжки носии, за автентична или съвременно стилизирана женска украса за глава. Посетителите ще видят народни борби и надигравания. 

Фестивалът на фолклорната носия се провежда по традиция през първата събота и неделя след празника Голяма Богородица. Той е създаден през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация