Тракийският събор „Богородична стъпка“ предлага много музика и атракции през уикенда 31 август, 2024

Тракийският събор „Богородична стъпка“ предлага много музика и атракции през уикенда
Снимка: Община Стара Загора

Разнообразие от културни събития очаква гостите на Осемнадесетия национален тракийски събор „Богородична стъпка“ в курортното селище Старозагорски бани.

Форумът ще бъде открит с тържествен водосвет на 31 август, а в програмата са включени демонстрации, дегустации, изложби, тематични кътове и творчески ателиета. Съборът ще продължи и на 1 септември.

Тази година сцените на форума са две и са разположени в централния парк на Старозагорски бани, а всички изпълнители ще получат сувенир от събора и грамота за участие. Община Стара Загора ще връчи 50 медала, 50 плакета и диплом за принос в съхраняването и популяризирането на традициите. 

Гостите на събора ще имат възможност да посетят пленера „Майсторете ръчички, за радост на всички“, арт работилници и творчески ателиета за деца, а специално участие ще вземат възпитаниците на местната детска „Горски кът“. 

За поредна година в програмата е атракцията „Селски двор“, в която гостуващите формации могат да се представят извън конкурсната част с характерни за регионите си ритуали и обичаи. Обособени са и 24 места, които представят стари занаяти. Гостите ще видят приготвяне на преславенски гюзлеми и варене на курбан, както и традиционни ястия.

Поради усложнената пожароопасна обстановка в страната тази година в програмата не се предвижда нестинарски танц, но вечерният концерт на 31 август ще бъде двойно по-дълъг и по-атрактивен за публиката.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, кметството в Старозагорски бани и читалище „Христо Ботев - 1952“ в курортното селище.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация