Започва мащабно национално изследване за ранно откриване на диабет при деца 28 август, 2024

Започва мащабно национално изследване за ранно откриване на диабет при деца
Снимка: pxhere.com

Лекари от две водещи български болници обединяват усилия за борба с диабета тип 1 при децата. Екип от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - София ще проведат мащабен скрининг, насочен към деца с повишен риск от развитие на заболяването.

В проучването ще участват деца на възраст от 0 до 18 години, които имат родител, брат или сестра с диабет тип 1. Както е известно, тези деца са 15 пъти по-склонни да развият заболяването в сравнение с общата популация.

В България близо 99% от случаите на диабет тип 1 при деца се диагностицират в напреднал стадий, когато вече е налице инсулинова зависимост. Ранното откриване позволява своевременно започване на лечение и значително подобряване на качеството на живот на малките пациенти.

Скринингът ще се проведе между 1 октомври 2024 г. и началото на 2026 г. Родителите, които желаят да включат децата си в проекта, могат да се обърнат към Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Първите междинни резултати от изследването се очакват през май 2025 г.

В екипа, който ще осъществи скрининга, участват водещи специалисти в областта на детската ендокринология и клиничната имунология от двете болници.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация