На 31 август почитаме паметта на Свети Генадий 31 август, 2024

На 31 август почитаме паметта на Свети Генадий
Снимка: pxhere.com

На 31 август Православната църква отдава почит на един от най-изтъкнатите и влиятелни Константинополски патриарси – Свети Генадий. Управлявал е църквата в периода 458-471 г. и е запомнен като твърд защитник на православната вяра и безкомпромисен борец срещу ересите, особено монофизитизма.

Преди да стане патриарх, Генадий е бил игумен на манастир в Константинопол и е участвал активно в богословските спорове на своето време. Като патриарх, той продължава делото на предшественика си Анатолий и свиква събор от 81 епископи през 459 г., на който се вземат решителни мерки срещу Симонията – купуването и продаването на църковни длъжности.

Интересен епизод от живота на Свети Генадий е свързан със срещата му със стълбовия светец Даниил Стълпник. Патриархът посетил Даниил, за да го благослови, но светецът не го допуснал до своя стълб.

Свети Генадий е оставил богато литературно наследство, включващо коментари върху посланията на апостол Павел. Неговите трудове са ценен източник за изучаването на историята на Православната църква и богословието от V век.

На днешния празник почитаме паметта на Свети Генадий и се прекланяме пред неговата отдаденост на вярата и борбата му за чистотата на учението.

На 31 август имен ден празнуват всички, които носят името Генадий, Гена, Генка, Гено и производните им.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация