КНСБ настоява за по-високи пенсии и осигурителен доход през 2025 г. 03 септември, 2024

КНСБ настоява за по-високи пенсии и осигурителен доход през 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) предлага увеличение на максималния осигурителен доход за 2025 г. от 3750 на 4000 лева.

Това предложение е част от исканията на синдиката към предстоящото обсъждане на държавния бюджет за следващата година.

Според КНСБ, повишението на осигурителния доход трябва да следва темпа на ръст на средната работна заплата в страната. Освен това, синдикатът настоява и за увеличение на тавана на пенсиите с 11 процента. Това ще доведе до достигане на максимална пенсия от 3770 лева, в сравнение с настоящите 3400 лева.

"Максималната пенсия практически вече трябва да мислим за нейното отпадане или като минимум да се движи нагоре по същия начин, както всички останали пенсии по швейцарското правило", заяви представител на КНСБ. "Задържането на тавана предизвиква негативно отношение у хората, които са засегнати от това, а от друга страна, младите хора с високи доходи биха искали да видят една по-щедра пенсия в края на своята трудова кариера."

С тези предложения КНСБ цели да подобри социалната справедливост и да осигури по-добро бъдеще за работещите и пенсионерите в България.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация