Дефиле на автентични народни носии представя фестивал „Синия Дунав“ 04 септември, 2024

Дефиле на автентични народни носии представя фестивал „Синия Дунав“

Синия Дунав

Снимка:

Дефиле и изложба на автентични народни носии от всички етнографски области на България ще предложи петото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември във Видин, като ще посрещне над 2000 участници.

Автор на експозицията от носии е народната певица, читалищен деятел, страстен колекционер и познавач на народните носии Корнелия Александрова от град Бяла.

„Нарекох колекцията „Хубост българска“, защото тя е събрала в себе си хубостта и уменията на българската жена. Смятам, че това, което вече много години прибирам, съхранявам, реставрирам и показвам, е безценно. То вече не може да се произведе.“, казва тя.

Изложбата от 16 експоната може да се види в рамките на фестивала в Галерия „Никола Петров“ във Видин, а дефилето ще се проведе в Деня на Съединението на България.

Изключително прецизно се избират изложителите в станалия традиционен занаятчийски базар на МФФ „Синия Дунав“. Допускат се и се подкрепят само такива, които наистина представят българския бит и спомагат за съхраняване на българския фолклор и традиции в различни направления. Тази година жителите и гостите на Видин ще могат да видят Бобарница (традиционни производители на български боб, които ще приготвят и вкусни ястия от боб на щанда си), производители на БГ мед и вино, изложител с грънчарско колело, който ще учи желаещите да работят с глина, майстор на дърворезба, майстор на ножове, на български шевици и бродерия, бижута от смола, плетива, носии, керамика, подправки и натурална билкова козметика, художествена обработка на дърво, накити с фолклорни мотиви и др.

Колоритната и добре позната от телевизионния екран Баба Дешка от разложкото село Драглище ще изработва трибагреници с децата по случай 6 септември, както и ще приготви и разкрие тайните на вкусни традиционни гозби от нейния край.

Всеки участник ще получи от организаторите грамота и сувенир за спомен – ваза от костен порцелан. 

„Синия Дунав“ ви очаква за един традиционен и емоционален тридневен фолклорен празник на 6, 7 и 8 септември с активности от 10:30 ч. до 22:30 ч.! Мястото е Крайдунавският парк на старопрестолен Видин

<p>Синия Дунав</p>

Синия Дунав

Снимка:

 

Хороскоп Виж всички

Нотификация