Нощ на литературата 2024 в София и други градове на страната 10 септември, 2024

Нощ на литературата 2024 в София и други градове на страната
Снимка: Gemini

На 25 септември България ще се потопи в магията на думите, отбелязвайки тринадесетото издание на европейската инициатива „Нощ на литературата“.

Десет български града ще превърнат нетипични пространства в „читателски гнезда“, където любителите на литературата ще могат да се насладят на откъси от съвременна европейска поезия и проза.

В София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар, в продължение на три часа и половина, известни личности ще четат откъси от различни книги, подбрани от посолствата и културните институти на европейските държави. Публиката ще има възможност да състави индивидуални маршрути, посещавайки различни „читателски гнезда“ и откривайки нови литературни светове.

В София, сред „читателските гнезда“ се открояват НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Българската академия на науките и много други емблематични места. Специално внимание заслужават и инициативите за младите читатели, като четенето на книгата „Гипс“, избрана съвместно с тях.

За да направят събитието още по-достъпно, организаторите са предвидили превод на жестов език в част от „читателските гнезда“. Нощта на литературата в София ще завърши с уникален литературен маршрут, воден от поета и драматург Стефан Иванов.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация