Забрана за опасния енергиен прах 11 септември, 2024

Забрана за опасния енергиен прах
Снимка: unsplash.com

След проведена извънредна среща между министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова, бе взето решение за пълна забрана на продажбата и разпространението на т.нар. енергиен прах.

Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по УНГ болести категорично предупредиха за сериозните рискове за здравето, свързани с употребата на тези продукти. Нестандартният начин на употреба – чрез вдишване – може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

Освен това, липсата на ясна информация за състава и дозировката на тези продукти ги прави особено опасни за потребителите.

В резултат на тези констатации, Министерството на здравеопазването сезира Комисията за защита на потребителите, която от своя страна незабавно издаде заповед за забрана на продажбата на енергийния прах. Всички продукти, предлагани на пазара, трябва да бъдат изтеглени от търговските обекти.

Регионалните здравни инспекции проведоха мащабни проверки в цялата страна, в резултат на които бяха конфискувани над 180 опаковки с енергиен прах.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация