Парламентът гласува за денонощни аптеки във всички населени места 12 септември, 2024

Парламентът гласува за денонощни аптеки във всички населени места
Снимка: unsplash.com

Парламентът прие на първо четене законодателни промени, целящи да гарантират наличието на денонощни аптеки или автомати за продажба на лекарства във всички области, общини и населени места в България.

Инициативата е на парламентарната група на "Възраждане" и цели да подобри достъпа до лекарства за всички български граждани.

Измененията са предложени в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина и са мотивирани от липсата на достатъчно денонощни аптеки в много региони на страната.

Според представената статистика, 13 областни града нямат денонощни аптеки, а съществуващите 56 са концентрирани в ограничен брой общини, като голяма част от тях са в столицата.

За да се гарантира достъп до лекарства и в по-малки населени места, където не е икономически оправдано поддържането на денонощна аптека, вносителите предлагат въвеждането на автомати за продажба на базови лекарства.

С тези промени се цели създаването на по-равнопоставен достъп до аптечна грижа за всички български граждани, независимо къде живеят.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация