Кръстовден – ден на поклонение и вяра 14 септември, 2024

Кръстовден – ден на поклонение и вяра
Снимка: Община Велико Търново

На 14 септември Православната църква отбелязва един от най-важните си празници – Въздвижение на Светия кръст Господен, по-известен като Кръстовден. Този ден е посветен на поклонението пред Светия кръст, на който е бил разпнат Иисус Христос, и отбелязва началото на есента.

Историята на празника

Празникът е установен във връзка с няколко значими събития в историята на християнството. Легендата разказва как майката на император Константин Велики, царица Елена, открила на Голгота Светия кръст. Когато допрели кръста до тялото на починал младеж, той възкръснал, което било възприето като чудо. Оттогава Светият кръст се почита като символ на спасението и победата над злото.

Традиции и обичаи

На Кръстовден се извършват тържествени богослужения, на които се чете Евангелието и се изнася Светият кръст за поклонение. Вярващите се помазват с миро и целуват кръста, като по този начин изразяват своята вяра и преданност.

Според народните обичаи, Кръстовден се свързва с края на лятото и началото на есента. На този ден се освещава семето за посев и се започва гроздоберът. Много хора спазват строг пост и се въздържат от месо и млечни продукти.

Кръстовден е не само религиозен празник, но и важен момент в българския календар. Той обединява хората, напомня за християнските ценности и отбелязва смяната на сезоните.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация