Откриване на Празници на Стария град 2024 с фотоизложба и гала спектакъл на Ансамбъл „Тракия“ 16 септември, 2024

Откриване на Празници на Стария град 2024 с фотоизложба и гала спектакъл на Ансамбъл „Тракия“
Снимка: unsplash.com

С фотоизложба на Римския стадион и гала спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ в Античния театър тази вечер ще бъде открито тазгодишното издание на Празниците на Стария град

Темата на документалната фотоизложба „Вдъхновението“, представена на Римския стадион, ще разкрие историята на Празниците през годините. 

Официалното откриване на празниците ще бъде с гала спектакъла „50 години емоция“ на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на Античния театър. 

Тазгодишната програма акцентира върху театъра и литературата с представления за деца и възрастни, представяне на книгата „Кудоглу. Благодетелят“, хумористично литературно соаре, поетична вечер и среща с писателя Иво Сиромахов.

Филмовата програма включва късометражни филми със социален фокус в Къщата на Верен Стамболян и документалния филм „С глава в стената“ за Андрей Баташов в Къщата на д-р Стоян Чомаков. 

Събитията ще обхванат различни локации в града, като Античния театър, Римския стадион, къща „Клианти“, Късноантична сграда „Ирини“ и Малката базилика, където ще се състои концертът на Академичния народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев и специален гост.

Част от програмата ще отбележи и 105 години от рождението на Николай Хайтов с изложба на резбовани приказки по „Диви разкази“ и прожекция на филма „Хорото в мен“. Изложбата „Светлините на града“ ще представи уникални осветителни тела от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив“.

Любителите на историята могат да се включат в пешеходния тур „Неразказани истории“, воден от Вангел Илиев, главен екскурзовод в института, който ще разкрие малко познати факти за античното и възрожденското наследство на Пловдив.

Тазгодишните Празници на Стария град се провеждат за 13-ти път с общо 25 събития, достъпни за пловдивчани и гости на града. Всички събития са с вход свободен, но за някои е необходимо предварително записване.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация