МЪЖЕТЕ в борбата с репродуктивните проблеми 16 септември, 2024

МЪЖЕТЕ  в борбата с репродуктивните проблеми

репродукция

Снимка:

В наши дни, когато България е изправена пред сериозна демографска криза и репродуктивните проблеми засягат все повече двойки, като статистиките показват, че около 15-20% от тях срещат трудности при зачеване. Една от най-големите изненади в тези данни е нарастващият процент мъже, които също страдат от репродуктивни проблеми. За съжаление, обществото все още поддържа стереотипите и табутата, които пречат на мъжете да потърсят помощ навреме.

Точно тук идва на помощ д-р Елена Бангеева, един от водещите специалисти по репродуктивна медицина в България. С повече от 10 години опит и стотици успешни случаи зад гърба си, тя  е посветена на това да помогне на двойките да осъществят мечтата си за собствено дете.

Около 30 процента от двойките с репродуктивни проблеми се дължат на мъжки фактор.

Репродуктивните проблеми при мъжете може да разделим на две основни групи - вродени и придобити.

Към вродените спадат различни аномалии на мъжката полова система и генетични нарушения, които се доказват с хромозомен анализ. Такъв например е синдромът на Клайнфелтер при който се открива допълнителна Х хромозома (ХХУ). Тези кариотипни отклонения се откриват на по-късен етап от живота, най-често когато се установи нарушение в спермалния анализ (азооспермия). Затова е изключително важно, когато двойката има репродуктивен проблем, да се направи спермограма при мъжа.

Спермограмата е изследване, чрез което се определя качеството на спермата. След 2-5 дни въздържание от полови контакти се изследват  физико-химичните свойства на еякулата – обем ,цвят, мириз, вискозитет, pH, а също и концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите, съдържащи се в него, оценка на наличието на аглутинация и други клетки. Препоръчително е във времето, когато се прави изследването да не се употребява алкохол, да не се приемат антибиотици, наркотични вещества.

Към придобитите заболявания, които водят до стерилитет, може да отнесем: варикоцеле (разширените вени на тестисите), което ако е в по- висока степен подлежи на оперативна корекция и всички инфекциозни заболявания, причинени от различни бактерии, вируси, които засягат мъжката репродуктивна система. При отклонение в спермограмата се назначава разширено микробиологично изследване на еякулат. Влияние оказват още и метаболитният синдром, който включва  затлъстяването, диабетът и артериалната хипертония. Начинът на живот, приемът на анаболни стероиди, прекомерната употреба на алкохол и цигари, стресът водят до промяна на показателите. Съвместно със спермограмата е редно да се направи и тест за оксидативен стрес на сперматозоидите, който ни дава по-детайлна картина на цялостния анализ. При наличие на оксидативен стрес се назначава съответното лечение.

Ако отклонения продължават и след като сме елиминирали всичко по-горе изброено, преминаваме към инвитро лечение по така нареченит мъжки фактор.  При него се  използва специална техника за оплождане на яйцеклетите – ИКСИ или ИМСИ, както и различни методи за отделяне на ДНК фрагментираните сперматозоиди. Оплодените яйцеклетки се поставят в среда за култивиране, като периодично се следи качеството и количеството на получените ембриони. След това се поставят в маточната кухина на жената чрез ембриотрансфер и така завършва една процедура по инвитро оплождане.

Търсенето на специалист по репродуктивна медицина понякога се отлага с години и води до изчерпване на антралният резерв при жените и „остаряване “ на яйцеклетките. Това води до намаляване процента на успеваемост при  инвитро лечение, въпреки добрите техники за подбор на най-добри сперматозоиди. Затова всяка двойка ,която прави опити за бебе и не се установи бременност в рамките на една година (за пациентите над 36 години този период е препоръчително да е шест месеца) или има няколко спонтанни аборта, трябва да се насочи за консултация в репродуктивен център.

Д-р Бангеева завършва Медицински университет в София, след което специализира в областта на репродуктивната медицина. Тя е член на множество международни организации и редовно участва в научни конференции и семинари. В своята практика тя  залага на индивидуалния подход към всеки пациент и непрекъснатото усъвършенстване на знанията си.

Доктор Бангеева е специалист по репродуктивна медицина и в момента е завеждащ лекар в репродуктивен център „Доверие“ към болница „Доверие“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация