Не се разбраха за размера на линията на бедност за догодина 16 септември, 2024

Не се разбраха за размера на линията на бедност за догодина
Снимка: БГНЕС

Представители на социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество не достигнаха консенсус относно размера на линията на бедност за 2025 г.

Докато синдикатите настояват за по-висока сума от 667 лева, за да се отрази по-точно реалността и да се подпомогнат уязвимите групи в обществото, работодателите изразяват подкрепа за предложеното от правителството увеличение до 638 лева.

Проектът на постановление на Министерския съвет предвижда увеличение на линията на бедност с 21% за следващата година.

Според синдикатите обаче това не е достатъчно, като се има предвид, че в България близо 30% от населението живее под прага на бедност.

Те припомнят, че този процент е три пъти по-висок в сравнение с държави като Чехия, Полша и Словения.

От своя страна, работодателите подчертават важността на увеличаването на линията на бедност, но изразяват нужда от повече информация относно въздействието върху бюджета.

Те също така призовават за по-ясно дефиниране на уязвимите групи, които ще бъдат обхванати от социалните помощи.

Българската стопанска камара и други работодателски организации подкрепят предложението на правителството, като отбелязват, че то ще доведе до повишаване на покупателната способност на значителна част от населението.

Дебатите по темата за линията на бедност продължават, като социалните партньори се очаква да продължат преговорите с цел постигане на съгласие.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация