Народното събрание отложи с година въвеждането на такса смет според количеството 17 септември, 2024

Народното събрание отложи с година въвеждането на такса смет според количеството
Снимка: Gemini

Народното събрание прие промени в Закона за местните данъци и такси, отлагайки с една година въвеждането на новия начин за изчисляване на такса смет за битови отпадъци.

Според новите правила, които бяха предвидени да влязат в сила от 1 януари 2025 г., размерът на таксата щеше да се определя въз основа на количеството изхвърлени отпадъци.

Предложението за отлагане, внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, получи широка подкрепа в зала и бе прието с минимален брой гласове против.

Мотивът на вносителите е необходимостта от допълнително време за подготовка на общините за прилагането на новата система.

По време на кратките дебати, представители на различните парламентарни групи си размениха обвинения за причините за поредното отлагане на реформата в сектора на управлението на отпадъците.

Това е вече седмо отлагане на въвеждането на новия начин за изчисляване на такса смет от приемането на първоначалния закон.

Решението на Народното събрание бе подкрепено от Националното сдружение на общините в Република България, което изрази задоволство от отсрочването, мотивирайки го с необходимостта от повече време за адаптиране на местните администрации към новите изисквания.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация