По-строги правила за хранителните продукти 18 септември, 2024

По-строги правила за хранителните продукти
Снимка: Gemini

Министерството на земеделието затяга контрола върху хранителните продукти. С предстоящи промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите, ресторантите ще бъдат задължени да посочват в менютата си точния състав на ястията, включително използването на имитиращи млечни продукти.

Досега в хранителните магазини имитационните млечни продукти са били задължително обозначени на етикетите. С новите правила това изискване се разширява и обхваща и заведенията за обществено хранене. Целта е да се осигури прозрачност и да се даде възможност на потребителите да правят информиран избор.

Решението на Министерството на земеделието идва в отговор на многобройни сигнали и нарастващото обществено недоволство от липсата на ясна информация за състава на храните, особено в ресторантите. Често потребителите не подозират, че ястия като шопска салата или други традиционни български специалитети са приготвени с имитиращи млечни продукти вместо със сирене.

Промените в наредбата са обсъдени и одобрени от Националния съвет по храните, като намират подкрепа и от Министерството на здравеопазването. Предвижда се те да влезнат в сила скоро, след като преминат необходимите процедури.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация