"Златна роза" във Варна ще почете актрисата Цветана Манева 19 септември, 2024

Снимка: zlatnaroza.bg

42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ ще бъде открито тази вечер във Фестивалния и конгресен център с прожекция на „Човекът, който не можеше повече да мълчи“. Копродукцията на Хърватия, България, Франция и Словения получи тази година „Златна палма“ за най-добър късометражен филм на фестивала в Кан. 

В конкурсната програма на Фестивала ще се състезават 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и пет сериала.
 
Програма „Открити хоризонти“ ще посвети събитие на 80-годишнината на актрисата Цветана Манева, която тази година е и лице на фестивала „Златна роза“. Тя ще бъде почетена с филма на Бинка Желязкова „Последната дума“. 

Предвидени са и ранни прожекции от 15:00 ч. в програма „Кино за ученици“, където ще бъдат показани конкурсни късометражни и пълнометражни заглавия, последвани от образователни дискусии за киноизкуството и обществените процеси в България. 

Във Варна ще има и издание на формата „Предизвикателството“, в който млади творци получават възможност да създадат кратък филм на зададена тема в рамките на определено време. Победителите ще получат награди и представяне на кинофестивали. 

За още новини от света на киното – слушайте радио Веселина-най-добрият микс от песни!
 
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация