Турция ще привлича повече туристи с местни храни и напитки 20 септември, 2024

Турция ще привлича повече туристи с местни храни и напитки
Снимка: freepik.com

Турция планира да засили туризма в сферата на гастрономията, като целта ѝ е до края на годината приходите от тази сфера да достигнат 18 милиарда долара, а през 2025 г. - 25 милиарда долара. 

Според доклад на Агенцията за развитие „Ахилер“ гастрономическият туризъм се определя като пътуване с цел опознаване на кулинарната култура на даден регион или държава, като се опитват местни ястия, напитки и туристите се запознават с методите на производство.

Страната предлага около 2200 различни местни храни и напитки, като турският дюнер "Томбик" е обявен за най-добрият в света, а най-големите гастрономически центрове са градовете Газиантеп, Адана, Хатай и Измир. 

В Турция има 34 гастрономически музея за популяризиране на местните продукти и всяка година се организират над 360 гастрономически фестивала.

Още любопитни новини слушай в ефира на радио Веселина - най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация