Туристи празнуват Деня на Независимостта с поход в Смолян 22 септември, 2024

Туристи празнуват Деня на Независимостта с поход в Смолян
Снимка: facebook/vitoshaski

С поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ на 22 септември в Смолян ще бъдат отбелязани важни събития от българската история – 116  г. от обявяването на Независимостта, 112 г. от Освобождението на Родопите и 146 г. от Освобождението на България. 

Три лъча с туристи и планинари от различни области на страната ще тръгнат към „Кокоши връх“ над Смолян -  от вр. Снежанка в Пампорово, от езерото „Рибката“ и от Смолянски езера. На „Кокоши връх“ е било скрито знамето на четата на Капитан Петко Войвода, според разкази на четник от Устово. 

След като планинарите от трите лъча стигнат на върха, организаторите на събитието ще припомнят паметните събития, свързани с Капитан Петко Войвода и Освобождението на Родопите. 

Програмата на празника ще продължи с курбан за здраве, който се дава от сдружение „Гид“-Смолян. Предвидени са спортни игри и състезателно преминаване на пътека „Трите смолянски езера“.

Походът „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ се провежда за втора поредна година. Организатори са Сдружение на планинските водачи „Гид“, Съюз на тракийските дружества в България, Български туристически съюз. 

Още любопитни новини слушай в ефира на радио Веселина - най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация