396 са столетниците у нас 01 октомври, 2024

396 са столетниците у нас
Снимка: unsplash.com

Спомени за България от последните години могат да разкажат 300 жени и 96 мъже, като най-много са столетниците в София. Това сочат данни на Националният статистически институт, публикувани по повод 1 октомври - Международния ден на възрастните хора. 

През тази година ООН отбелязва този ден под мотото: „Остаряване с достойнство: Значението на укрепването на системите за грижа и подкрепа за възрастните хора по света“. То подчертава необходимостта от обучение и образование в сферата на грижите за възрастните хора, глобалния недостиг на болногледачи и за защита на правата им. 

В страната ще има различни прояви по повод днешния ден. Кампания под мотото „Подари време на баба и дядо“ започна Домът за стари хора в Кърджали, а поводите са два - 25 години от създаването му и Международният ден на възрастните хора. 

Сдружение „Ретина България“ организира днес в София кръгла маса на тема: „Вашето действие за хората с макулна дегенерация“. Целта на събитието е да се представят и обсъдят непосредствените действия, за превръщането на
макулната дегенерация свързана с възрастта – водещата причина за загуба на зрение в Европа и у нас – в приоритет на общественото здраве. 

За още любопитни новини - слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация