Български учени създадоха 3D модел на човешка кожа за революционни изследвания 03 октомври, 2024

Български учени създадоха 3D модел на човешка кожа за революционни изследвания
Снимка: unsplash.com

Български учени от Центъра по растителна системна биология и биотехнология направиха пробив в областта на дерматологията, създавайки първия за страната 3D модел на човешки епидермис. Това революционно постижение отваря вратата към нови възможности за изследване на кожата и разработване на иновативни решения в медицината и козметологията.

Разработката, плод на съвместната работа на екипи от отдел "Растителна клетъчна биотехнология" и Лаборатория по Метаболомика при БАН, представлява прецизно възпроизвеждане на най-външния слой на човешката кожа. Чрез използване на специализирани техники и обезсмъртени кератиноцити, учените са успели да създадат многопластова структура, която точно имитира естествените процеси в епидермиса.

Моделът отваря нови хоризонти за научните изследвания, позволявайки на учените да:

  • Тестват ефективността на нови лекарства и козметични продукти: Моделът служи като платформа за изследване на пропускливостта на различни вещества през кожата, което е от съществено значение за разработването на нови терапии и козметични формулировки.
  • Изследват механизмите на кожни заболявания: Чрез моделиране на различни кожни състояния, учените могат да изследват причините и да разработят нови терапевтични подходи.
  • Оценят ефективността на слънцезащитните продукти: С помощта на уникална UV камера, учените могат да симулират ефектите от слънчевата радиация върху кожата и да оценят защитните свойства на различни вещества.

Един от основните фокуси на изследванията с новия модел е търсенето на натурални алтернативи на синтетичните слънцезащитни филтри. Българските учени са идентифицирали няколко растителни вещества с доказани фотозащитни свойства, които могат да се превърнат в основата на нови, по-безопасни и ефективни слънцезащитни продукти.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация