От месец март цените в магазините и в евро 07 октомври, 2024

От месец март цените в магазините и в евро
Снимка: unsplash.com

Търговците на дребно се готвят за въвеждането на еврото, като активно обсъждат координацията на различни дейности с отговорните ведомства.

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, посочва, че се водят разговори с Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите.

Според него приетата нормативна рамка в края на предходния парламент удовлетворява бизнеса, тъй като осигурява яснота относно правилата за етикетиране на цените в две валути и обозначаване на фискалните бонове.  "Това ще бъде дълъг и сложен процес", коментира Вълканов.

Той уточнява, че от март месец цените в магазините трябва да бъдат обозначени и в евро, но окончателната дата зависи от институциите.

За да бъде одобрен позитивен конвергентен доклад, е необходимо да се спазва последният критерий, свързан с инфлацията.

Вълканов отбеляза, че електронните ваучери за храна улесняват както потребителите, така и търговците, но разходите по тяхната поддръжка се увеличават с 1,8% заради банковите такси.

Той изрази притеснение от риска от дебалансиране на пазара на дребно, като спомена, че ваучерите за храна вече съставляват 8-9% от продажбите на хранителни стоки и напитки.

Според Вълканов, финансовият министър има възможност да регулира разходите на ваучер операторите веднъж годишно. Той предложи и преосмисляне на политиката относно ваучерите като възможно решение на текущите предизвикателства.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация