Севлиево поставя рекорд за най-голямата баница с тиква 10 октомври, 2024

Севлиево поставя рекорд за най-голямата баница с тиква
Снимка: pxhere.com

Община Севлиево очаква рекорден брой гости за 19-ия Празник на тиквата и 102-рия Севлиевски есенен панаир

Събитията започнаха на 7 октомври със забавно ателие „Тиквени цветни фантазии“ и ще продължат до 14 октомври, (Петковден), когато Севлиево чества Деня на града. 

Националната изложба "Есенен салон" ще бъде открита  на 10 октомври в ХГ "Асен и Илия Пейкови". Същият ден от 19:00 часа е откриването и на 102-ото издание на Севлиевския есенен панаир.

На  11 октомври от 17:00 часа на пл. "Свобода" ще бъде мега концертът на студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград и фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие-1870“ - Севлиево, от 19:00 часа е концертът на Кристиян Макаров и Юлиян Славчев - МОЛЕЦ, а от 20:30 часа на панаирната естрада ще пее Гери Никол. Кулминацията  е електронното парти „Sevlievo Open Air” и DJ Mascota от 22:00 часа в парк "Черничките".

19-о издание на Празника на тиквата стартира на 12 октомври в 11:00 часа с „Тиквено парти“ и специален гост Краси Радков. Ще има забавна програма "Оранжеви звездички", кулинарна изложба и конкурс "Тиква най-най", а кулинарното шоу на шеф Ради Стамболов и шеф Борислав Екзархов ще приготвят вкусни тиквени специалитети за всички. И докато на сцената излизат местни състави, ще бъде раздадена на гостите най-голямата баница с тиква и отново ще бъде поставен рекорд.

Кулинарни ателиета, спортни демонстрации, пътуващия фестивал "Улицата", традиционно хоро по тиквено време и събор на изпълнителите от клубове за български хора са само малка част от пищната програма този ден, която завършва с концерт на Любо Киров на пл. "Свобода" и с концерт - изненада на панаирната естрада.

От 11:00 до 13:00 часа на следващия ден, 13 октомври на основната сцена на пл. "Свобода" ще има забавни игри за малки и големи, ателиета, музика, танци, награди и изненади. Зона на занаятите, тиквени кулинарни кътове, "Тиквен бар" и тиквени ателиета ще се погрижат да прекарате незабравими дни в Севлиево.

На 14 октомври (Петковден) от 10:00 часа във всички храмове ще има литургия за закрилницата на града - света Петка, а от 17:30 часа ще бъде тържествената сесия на Общински съвет - Севлиево, на която ще бъдат връчени почетните знаци на тазгодишните носители.

Севлиево си има и „Музей на тиквата“, разположен в Етнографския комплекс „Дандолови къщи“. Той е създаден през 2011 година, за да събере в ретроспективна изложба спомените и експонатите от Празника на тиквата.

Снимка: Община Севлиево

За още любопитни новини - слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Нотификация