Дяволският мост в Родопите привлича туристи с „Алпийски тролей“ 09 октомври, 2024

Дяволският мост в Родопите привлича туристи с „Алпийски тролей“
Снимка: Община Ардино

В община Ардино заработи новоизграденият въжен атракцион „Алпийски тролей“ над река Арда при Дяволския мост.

Той представлява стоманено въже, по което човек се спуска от единия бряг на реката до другия, като тялото е в легнало положение, а самото преживяване създава чувство за летене. 

Съоръжението е с дължина на въжето 150 метра и пресича река Арда. Максималната скорост, която може да се развие е до 50 км/ч. А максимално допустимото тегло е 110 кг.

Целта на въжения атракцион на Дяволския мост е да подобри условията за туризъм на територията на общината и да привлече повече туристи, които преминават през летните месеци на път за Бяло море.  

„Дяволският мост” над река Арда е една от историческите забележителности на Кърджалийска област, най-големият и най-величествен мост в Родопите, емблема на община Ардино, едно от чудесата на средновековното строително изкуство на Балканите и един от най-известните в страната паметници на родопското архитектурно изкуство. 

Мостът е построен в началото на ХVІ век по заповед на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Бяло море. Намира се на около 10 км северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци и недалеч от село Латинка. Разположен е на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина.  

За още любопитни новини - слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация