Легендата Кирил Маричков отлетя към небесната сцена 12 октомври, 2024

Легендата Кирил Маричков отлетя към небесната сцена
Снимка: БГНЕС

Нелеп инцидент ни отне един от най-добрите певци, композитори и музиканти – Кирил Маричков. Той е паднал при качването си на сцената преди концерт на "Фондацията" в село Селановци. На място е повикана линейка, но Маричков е бил с тежка черепно-мозъчна травма и е починал в линейката на път за болницата в Оряхово. 

Кирил Маричков си отиде на 79 годишна възраст, 19 дни преди да отбележи своите 80 години. Наричаха го Патриарх на българския рокендрол. Първата му група е "Бъндараците", а през 1967 г , Маричков и Петър Цанков основават група "Щурците", с която постигат най-големите си успехи на музикалната сцена. Кирил Маричков е създател на на едни от най-големите и обичани български хитове като "Клетва", "Вълшебен свят", "Рок в минало време" и др. 

Редица музиканти, колеги, приятели и държавници изразиха скръбта си за загубата на Кирил Маричков:  

Президентът Румен Радев написа:

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа. До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва. Кирил Маричков и "Щурците" допринесоха за модерното звучене на българската музика, която донесе и духа на промяна в цялото ни общество. А като човек вдъхваше надежда, че музиката ни прави по-добри! Светла памет!"

Колегите на Маричков от "Фондацията" също оставиха своето послание:

"Загубихме част от нас. Стана пред очите ни. Стана за секунда. Затова трудно се говори. Това трудно се забравя. 11 години буквално живяхме заедно. Обиколихме света с концерти. Смяхме се, спорихме, обичахме се. Той е приятел. Той е учител. Ние бяхме семейство … Ние сме семейство. Ние ще останем семейство. Той е неделима част от всеки от нас. И така ще бъде до нашата последна секунда. Благодаря, Кирчо! Чакай ни!"

Примата на българската естрада Лили Иванова публикува снимка с рок легендата и написа:

"..Няма изчезване, Киро! Все още те има и ще те има вечно! Като песните ти! Ти ни остави такова Наследство! Ти беше един от тези, които отвориха прозорците на Свободата по тези земи! Остави повече, много повече от "Две следи"! Поклон и Бог да те прости! И благодаря за песните!", са думите на радио и ТВ водещ Ники Кънчев.

Певицата Мариана Попова публикува част от текста на песента "Моят свят" с думите: 

Някои пътища, никога не свършват! Прощавай и да ти е леко, мило другарче! За мен беше чест!   

"Една легенда в българската музика ни напусна, но остави след себе си вечни песни за поколения! Светъл да е пътят на душата му! ", това написа в социалните мрежи поп фолк певицата Деси Слава. 

Васко Кръпката:

Радио Веселина поднася съболезнования на близките на Кирил Маричков! Светъл път, легендо! 

 

 

Хороскоп Виж всички

Нотификация