Втора статуя от Хераклея Синтика ще бъде изложена в центъра на София 15 октомври, 2024

Втора статуя от Хераклея Синтика ще бъде изложена в центъра на София
Снимка: Министерство на културата

Реставрираната скулптура ще бъде представена на широката публика по случай Деня на археолога през февруари 2025 г.

Втората впечатляваща статуя, открита при археологически разкопки в античния град Хераклея Синтика, ще бъде изложена за първи път в центъра на София. Това съобщи инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика".

"Решихме да направим този жест, за да могат повече хора да се докоснат до древното изкуство и да се запознаят с богатата история на нашия край", сподели Стоянова.

Очаква се до края на октомври статуята, която понастоящем се нуждае от реставрация на пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей. Там екип от специалисти ще се погрижи за възстановяването й.

Междувременно, първата открита статуя, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, вече се реставрира в Градски исторически музей - Петрич. Реставраторът Китан Китанов работи пред погледа на посетителите, които могат да наблюдават процеса отблизо благодарение на специално обособен параван.

И двете статуи предизвикаха огромен интерес както в страната, така и в чужбина. Вече има заявки за гостуване на находките в други държави, но тези подробности все още се доизясняват.

Изборът на София за дебют на втората статуя не е случаен. Според Стоянова, столицата е най-подходящото място за представяне на подобна ценна находка на широката публика.

"Искаме да дадем възможност на всички любители на историята и културата да се насладят на това изключително произведение на изкуството", категорична е тя.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация