DIA съчетава елементи от „Пустоно лудо и младо“ в новия си проект 16 октомври, 2024

DIA съчетава елементи от  „Пустоно лудо и младо“ в новия си проект
Снимка: Петър Симеонов

Новата песен на DIA - „Демон“ съчетава в себе си традиция, модерен поглед, нестандартно видео и уникалните вокални възможности на изпълнителката, заради които я наричат българската етно принцеса

„Демон“ вплита в себе си една от най-популярните народни песни „Пустоно лудо и младо“

DIA и Алекс Нушев създават нова музикална линия, която запазва любимия и познат рефрен, но дава превес на авторския стил. Текстът е на самата Димана Мирчева-DIA, а думите оживяват в живописен видеоклип, в който изпълнителката е в ролята на главната, фатална героиня. 

Внушението на силните думи и въздействащата мелодия се засилват от усещането, което носи мястото на снимките. „Демон“ намира своя дом в 100-годишната сграда на бивша керамична фабрика. Наречена е архитектурен шедьовър и е построена изцяло от дървен материал, доставен от Алпите, с носещи тухлени зидове. Усещането за древна мистичност засилва и специалното участие на Явор Любенов, който облича пищния костюм на сурвакар. Костюмът е изработен от специално обработени кожи в село Витановци, област Перник, а звънците му тежат над 50 килограма. Маската на сурвакаря е истинско произведение на изкуството, създадена от кожи и рога. 

Символичното бягство на тъмнината от светлината, на греха от любовта и на демона от сурвакаря е майсторски предадено от професионалния визуален екип на: Петър Симеонов, Ангел Пешков и Павел Павлов, а емблематичният фолклорен звук е от гайдата на Петьо Костадинов. 

За още новини от света на музиката – слушай радио Веселина-най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация