Фестивал връща кино изкуството в българските села 20 октомври, 2024

Фестивал връща кино изкуството в българските села
Снимка: nakinonaselo.com

Фестивалът „На кино, на село", посветен на изкуството на киното и културното развитие на малките населени места в България, ще има нови локации през следващата година. 

Пилотното издание на фестивала се състоя в село Трудовец всяка втора събота от юли до септември. Инициативата бе открита със специална селекция озаглавена “Новите артисти в българското кино”. В нея бяха включени филмите “Чеснова супа”, реж. Кристиан Захариев, “Може би утре”, реж. Мартин Илиев и “Тиня” с реж. Катя Симеонова. През август месец бяхме с един от най-успешните съвременни български филми - “Урок”, а завършекът на пилотното издание беше с “Есториум: Всеки човек има своята история”. 

Визията на фестивала е да създаде мрежа от киносела, където прожекциите ще бъдат независими и устойчиви, благодарение на обучението на местни координатори – кинобудители, които ще имат ключова роля в организацията и провеждането на бъдещи прожекции.

През следващата година са планирани пет села в България. Това издание на фестивала ще включва не само прожекции, но и редица съпътстващи събития – образователна работилница, дискусии с режисьори и филмови дейци, както и интерактивни срещи с публиката.

Според организаторите - „На кино, на село" е отворен за всички, които търсят алтернатива на градските киноформати и искат да се потопят в магията на киното в спокойната и автентична атмосфера на българското село и родните читалища.

За още любопитни новини - слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!   

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация