14 български музея се включват в изложба за древна Тракия в Лос Анджелис 17 октомври, 2024

14 български музея се включват в изложба за древна Тракия в Лос Анджелис

Панагюрско златно съкровище

Снимка: БГНЕС

В музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис ще бъде открита изложба „Древна Тракия и античния свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“. 14 български музея ще участват в експозицията с над 150 предмета, които ще могат да бъдат разгледани от 3 ноември до 3 март 2025 г., съобщават от Националния археологически институт с музей при БАН.

От екипа отбелязват, че българските предмети представляват над 90% от всички експонати, включени в изложбата. 

Работата по изложбата започва още през 2018 г., след посещение на представители на музея „Дж. Пол Гети“ в Националния археологически институт с музей (НАИМ при БАН). Те пожелали да организират изложба, посветена на древна Тракия, която да е част от цикъл, представящ различни части от древния свят. Към настоящия момент са се състояли „Египет и античния свят“ (2018 г.) и „Древен Иран и античния свят“ (2022 г.), а предстоят изложби за Финикия и Анатолия.

Амбициозният план представя на световната общественост в рамките на едно десетилетие взаимодействията на различни култури в Средиземноморието и извън него. 

От българска страна в изложбата участват Националният археологически музей в София, РАМ Пловдив и Исторически музей „Искра“ в гр. Казанлък, като предмети предоставят още РИМ-Бургас, РИМ-Велико Търново, РИМ-Враца, ИМ Карнобат, РИМ-Ловеч, Националният исторически музей, музей „Старинен Несебър“, АМ „Проф. Мечислав Домарадски“ – гр. Септември, ИМ Стрелча, АМ Созопол и РИМ-Търговище.

Представени са емблематични за древна Тракия открития като Вълчитрънското златно съкровище, Панагюрското златно съкровище, комплексът предмети от могилата Голяма косматка край гр. Шипка, съдове от Рогозенското съкровище и много други. Включените в изложбата артефакти обхващат период от над две хилядолетия – от късната бронзова епоха (II хил. пр.Хр.) до времето на Римската империя.

Тъй като древните тракийски земи се простират и извън съвременните граници на Република България – върху части от днешна Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, за първи път в подобна изложба участват и експонати от Гърция и Румъния. 

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация