НАСА даде на астероид името на български учен 17 октомври, 2024

НАСА даде на астероид името на български учен

астероид

Снимка: pixabay

Четирима астрономи любители, работещи по гражданския научен проект на НАСА „The Daily Minor Planet“ бяха отличени за приноса си към астрономията и планетарната наука. На всеки от тях Космическата агенция кръсти астероиди в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Това са Светослав Александров от България, Вирджилио Гонано и Роберто Горели от Италия и Дейвид Соуърт от САЩ. 

Четиримата доброволци са преглеждали огромни количества данни от изображения в търсене на нови астероиди и са служили като модератори в онлайн таблата за разговори по проекта.

Имената на новите астероиди са: (91333) Робертогрели, (91335) Александров, (91212) Вирджилиогонано и (91389) Давидзаверт. Те бяха одобрени от Международния астрономически съюз (IAU) през лятото. 

Всеки новоименуван астероид идва с кратко посвещение и биография на своя съименник. За българския учен е написоно:

(91335) Alexandrov = 1999 JT9 Откритие: 1999-05-08 / CSS / Catalina / 703 Светослав Александров (роден през 1986 г.) е български физиолог-растениевъд и астроном-любител, който изучава ранната еволюция на Земята и произхода на живота. Участвал е в няколко граждански научни проекта, фокусирани върху малки планети, и е открил множество астероиди. 

Всеки може да открие свой собствен астероид като доброволец в проекта на НАСА „The Daily Minor Planet“. Всеки ден се добавят нови данни, а участието не изисква гражданство в определена държава.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация