Кърджали и Смолян празнуват 112 години от Освобождението на Родопите 21 октомври, 2024

Кърджали и Смолян празнуват 112 години от Освобождението на Родопите
Снимка: Община Троян

На 21 октомври 1912 г. Източните Родопи са включени към територията на България в резултат на Балканската война, с което се поставя ново начало в историческото развитие на този край.   

Ден на отворените врати ще има в Регионалния исторически музей-Кърджали. Фотоизложбите „Кърджали в миналото“ “ и „Кърджали – моят град“  ще бъдат открити пред сградата на общината. Ще се проведе празнично  шествие на учебните  заведения от Дома на  културата по  бул. „България” до  Паметника на Освободителите. От 13 часа в Градската градина концерт ще изнесат роденият в Кърджали Здравко Мандаджиев и танцова формация Кабири.  

Днес е кулминацията на тържествата по повод 112 години от Освобождението на Родопите и Празника на Смолян. Общината осигурява безплатен транспорт на желаещите да посетят тържествата на връх Средногорец. В 15.00 ч. там ще бъде отслужена Панахида за загиналите в боевете за Освобождението на Родопите и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника–костница. От 17.30 ч на Новия център ще бъдат поднесени венци и цветя и пред Паметника на Полк. Владимир Серафимов. От 19.30 часа ще бъде и тържествената проверка-заря, посветена на Освобождението на Родопите. 

За още любопитни новини - слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!  

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация