Защо България е шампион по смъртност от сърдечно-съдови заболявания? 21 октомври, 2024

Защо България е шампион по смъртност от сърдечно-съдови заболявания?

Здраве

Снимка:

През последните няколко години, България е световен лидер в класацията  за сърдечно-съдова смъртност. Още по-притеснителен е фактът, че средната продължителност на живота в България прогресивно намалява, което е обратно на глобалните тенденции.

В световен мащаб, най-големият убиец са сърдечно-съдовите заболявания. За съжаление цифрите показват, че българите сме с най-голяма честота на точно този тип усложнения. Намаляващата средна продължителност на живота означава, че децата, които сега се раждат в България, ще са по-болни и ще живеят по-кратко, в сравнение с предходните поколения.

Защо се е стигнало до тези резултати и какво е нужно да направи всеки един от нас, за да подобрим здравето и живота ни ще научите от д-р Стоян Стефанов - специалист кардиолог с европейски сертификат за специалност по Кардиология.

Факторите водещи до тази негативна статистика са много и разнообразни. Основните причини са: липса на масова профилактика и превенция, ниско ниво на здравна култура, недобре функционираща здравна система, придържане към нездравословни национално-културни обичаи и разбирания, недостатъчна информираност на подрастващото население, и пълна липса на промоция на здравето.

Сърдечно-съдовите заболявания са хронични и прогресиращи. Това означава, че веднъж заболял, човек носи това заболяване със себе си цял живот. Факт е, че когато населението на една държава е толкова болно, увредено и застаряващо, това няма как да не се отрази на всички останали сфери на живота. Хронично болните са по-малко трудоспособни, по-нещастни и са един дългосрочен разход в сметките на здравеопазването.  Социално-икономически погледнато, никой няма полза в подобна ситуация.

За да имаме шанс да подобрим националните здравни показатели, е необходима коренна промяна в начина на живот и начина на мислене на средностатистическия българин. Всеки трябва да разбере, че човек сам е отговорен за собственото си здраве. Не може цял живот да живеем нездравословно и след това да чакаме здравната система да ни спасява с чудеса. От друга страна, има още много какво да се желае и в начина по който функционира българската система на здравеопазване.

Отговорност на държавата е да осигури достъпни и адекватни по качество здравни грижи на населението. Към момента системата на здравеопазване е изключително достъпна, но нивото на качество и компетентност, на предлаганата здравната услуга, е преобладаващо незадоволително. Усилията на държавата трябва да са насочени към подобряване качеството на здравните услуги, масова профилактика, кампании за превенция и всевъзможни форми на промоция на здравето, включително и часове по здравна култура, като част от образователната програма.

Ако всеки български гражданин започне да се грижи адекватно сам за собственото си здраве, въпрос на време е показателите да претърпят промяна в позитивна насока. Изключително важно е дългосрочно да се придържаме към здравословен начина на живот, балансиран хранителен режим, редовна физическа активност и грижа за психо-емоционалното здраве. Ключово е да предадем тези благоприятни за здравето навици и на следващите поколения, и да успеем да възпитаме децата си да живеят природосъобразно.

Какви резултати можем да очакваме в бъдеще?

Това, което ни очаква в бъдеще, изцяло зависи от самите нас. Ако съумеем да променим начина по който живеем, успеем да подобрим качеството на здравни грижи и се ангажираме да научим децата си на базова здравна култура – ще можем да обърнем черната статистика и да подобрим здравето и живота на бъдещите поколения в България. В противен случай, ако продължим по пътя, по който сме поели с пълна сила в момента – черната статистика ще продължава да се задълбочава и позитивната промяна ще става все по-далечна и по-трудно постижима цел.

Д-р Стоян Стефанов е специалист кардиолог с европейски сертификат за специалност по Кардиология.

Част от екипите на болница „Света Екатерина“ – София, болница „Здравето“ – София и медицински център „Свети Димитър“ - Благоевград.

През годините на професионалното си развитие, д-р Стоян Стефанов провежда множество допълнителни обучения и квалификации в България и Германия. Участвал е и като лектор в редица национални и международни събития. Спечелил е многобройни награди за постижения по специалността, включително и за научни материали, представени на национални и международни конкурси. Рецензент и автор на научни статии към Списание “Българска кардиология“ и други. Д-р Стефанов е натрупал значим клиничен и практически опит във всички сфери на науката кардиология. Въпреки това, д-р Стефанов поставя превенцията и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, като основен приоритет за своите пациенти.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация