Русе номинира бялата халва за „Живи човешки съкровища“ на ЮНЕСКО Днес, 01 ноември, 2024
Традиционното варене на бяла халва за Сирни заговезни е кандидатурата на Русенска област за надпреварата по програмата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища".
Тя е издигната от Народно читалище „Искра 1898“ в гр. Борово. При проведено проучване от страна на читалището на обредността е установено, че местното население пази скъпи спомени за това и с желание откликва и разказва с носталгия за загубените и изчезващи занаяти и традиция. В град Борово, по-специално в района на някогашното село Горазд, традицията датира от около 1880 година, когато пет овчарски семейства от Беленско я пренасят в региона.
Днес 92-годишна Пенка Великова, жителка на Борово, е сред малкото носители на автентичната рецепта и знае тънкостите на приготвянето на бяла халва.
Необходимите продукти са около 250 мл. от билката чувен, 2 кг. захар, 1 чаша вода, половин супена лъжица лимонтузу, както и около 400 гр. орехи.
Традиционната бяла халва е неразривно свързана с един от най-значимите християнски празници в българския календар. На Сиропустна неделя, седем седмици преди Великден, се спазва уникален ритуал - връзване на парче от сладкището на червен вълнен конец и "хамкане". Според народните вярвания, човекът, успял да улови халвата с уста, ще се радва на здраве през цялата година.
За още любопитни новини - слушай радио Веселина - най-добрият микс от песни!