Октоподът завладява турските дюнери: Нова морска тенденция в уличната храна Днес, 01 ноември, 2024
Морските дарове продължават да превземат турската кухня, като все по-често заместват традиционното месо в любимото на всички дюнер.
Към вече популярните сандвичи с риба (балък екмек) и дюнерите със скумрия се присъедини и най-новата сензация – дюнерът с октопод.
В едно популярно заведение в Анкара, майсторът Мехмед Гезен споделя, че приготвянето на това необичайно ястие изисква прецизност и специални умения. Октоподът се вари в продължение на два часа, след което се маринова в специален сос и се нанизва на шиша. Крайният резултат е месо с уникален вкус, което се предлага в различни варианти – увито в лаваш или като пълнеж за пита, пише БТА.
„Искахме да предложим нещо ново и различно на клиентите си. Турция е богата на морски дарове и решихме да експериментираме с октопода. Реакцията беше изключително положителна“, споделя Гезен.
Истанбул, от своя страна, се превърна в истински рай за любителите на рибния дюнер. С началото на новия риболовен сезон, градът предлага изобилие от прясна скумрия, която се счита за най-подходяща за приготвянето на това ястие. Въпреки това, майсторите на дюнери предупреждават, че почистването на костите на скумрията е трудоемък процес, изискващ специални инструменти.
Интересно е да се отбележи, че рибният дюнер вече не е само местна деликатеса. Турска компания, специализирана в производството на рибен дюнер, успешно е получила лиценз за износ на продукта в Европа. Това показва, че новата тенденция в турската кухня има потенциала да завладее и международните пазари.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!