Прясното мляко и рискът за сърдечното здраве: нови данни от Швеция 12 ноември, 2024

Прясното мляко и рискът за сърдечното здраве: нови данни от Швеция
Снимка: Gemini

В последните години все повече се обсъждат вредите от консумацията на прясно мляко, като негативните му ефекти се увеличават с възрастта.

Нарастващото разпространение на лактозна непоносимост също е сред състоянията, откривани все по-често.

Учени от Uppsala University в Швеция проведоха ново изследване, в което лактозата се посочва като потенциален причинител на по-сериозни здравословни проблеми от кожни раздразнения и стомашни оплаквания.

Изследването обхваща хранителни данни на 100 хиляди души (60 хиляди жени и 40 хиляди мъже) в продължение на 33 години.

Установено е, че хората, които пият четири или повече чаши прясно мляко дневно, са с повишен риск от сърдечен удар.

Консумацията на шест чаши дневно увеличава риска с 12%, а осем чаши – с 21%.

Резултатите сочат, че този риск е по-висок при жените, тъй като техният организъм усвоява лактозата по-интензивно, което води до възпаления и повишава вероятността от коронарна болест и инфаркт.

Учените обръщат внимание, че високата консумация често е свързана с предпочитанието към капучино и лате, които съдържат значителни количества мляко – от 200 до 300 мл и повече.

Маслеността на млякото няма значение – пълномасленото и обезмасленото имат сходен негативен ефект върху здравето на сърцето.

Добрата новина е, че ферментиралите млечни продукти като кисело мляко не носят същите рискове, тъй като процесът на ферментация разгражда лактозата.

Препоръчва се ограничаването на прясното мляко до максимум 300 мл дневно, а ядковите млека се посочват като здравословна алтернатива.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация