Световният ден на баклавата: Вкусът на вековна традиция 17 ноември, 2024
На 17 ноември светът отбелязва Световния ден на баклавата – празник на сладкото изкушение, което носи вековна традиция, датираща още от древна Месопотамия. Днес баклавата е символ на кулинарното наследство и се почита на всички континенти. Любителите на десертите намират този ден за идеален повод да се отправят към Турция, страната на нейния произход, за да се насладят на автентичния й вкус. Със своите 40 слоя тънки фило кори, напоени с ароматен шербет и пълнени с ядки като шамфъстъци и орехи, баклавата е истински кралски десерт с богата история.
Кралският десерт на Османската империя
Баклавата е била важна част от османските тържества и се е приготвяла от майстори готвачи в императорските кухни. С годините рецептата е усъвършенствана и е преминала през поколения като скъп спомен от миналото. Днес, тя все още краси празничните трапези и се поднася на специални събития като сватби и религиозни празници.
Баклава от Газиантеп – гордостта на Турция
Най-известната баклава се произвежда в района на Газиантеп, където през 2013 г. Европейската комисия признава баклавата от региона като защитено наименование за произход. Майсторите от Газиантеп предават изкуството на приготвянето й чрез поколения, като се използват специални техники и местни съставки, които придават на десерта уникалния му вкус.
Множество разновидности и регионални вкусове
Баклавата е популярна в цяла Турция и се среща в различни варианти. Пълнежите варират според региона: шамфъстъци в Газиантеп, лешници в Черноморския регион, орехи в Централен Анадол и бадеми или сусам в Тракия. Различни наименования като „havuç dilimi baklava“, „midye baklava“ и „bülbül yuvası baklava“ показват разнообразието във формите и съставките на десерта.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!