Манията „дубайски шоколад“ превзе света 17 ноември, 2024

Манията „дубайски шоколад“ превзе света
Снимка: Instagram/fixdessertchocolatier

Целият свят полудя по едно сладко изкушение, което инфлуенсърите нарекоха "дубайски шоколад". Хаштагът #DubaiChocolate се открива в милиони публикации, както на кулинарни специалисти и инфлуенсъри, така и на обикновени хора, които всеки ден показват как го приготвят и публикуват свои интерпретации на рецептата.  

Първата инфлуенсърка в света, която публикува видео с „дубайски шоколад“ е Мария Вехера, която живее в емирствата. В популярното видео с близо 60 милиона гледания, тя прави ревю на сладкиша. 

@mariavehera257 We came back with @Fix Dessert Chocolatier 😍🔥🔥🔥 They launched new flavors 😻 - pretzels and baklwa And your lovely pistachios 💖 #dubai🇦🇪 #chocolate ♬ original sound - mariavehera257

Всъщност оригиналният дубайски шоколад е създаден от Сара Хамуда през 2021 г. Сара е на 38 години и е с египетски корени, но жовее в Дубай. Тя създава Fix Dessert Chocolatier като съвсем малък семеен бизнес. Шоколадовите изделия, които предлага са вдъхновени от периода на нейната бременност и желанието ѝ за нетипични вкусови комбинации. 

В интервю за CNN, тя споделя, че когато създава какаови блокчета, рисува вкусовете на Близкия Изток и добавя: 

"Когато бях бременна с втората ми дъщеря имах нужда от много сладко. Постоянно изпращах мъжа ми да търси различни десерти и шоколади из Дубай, които бяха страхотни, но така и не успяваха да задоволят сладкия ми зъб. Имах нужда да хапна нещо носталгично от типа на кюнефето например, което мама правеше за нас когато бяхме деца"

 

Един ден Сара с изненада вижда как хора от целия свят са започнали да споделят нейните сладки изкушения, наричани от инфлуенсърите просто "дубайски шоколад".

"Още не мога да осъзная какво се случва. Понякога ми се налага да се ощипя, защото мисля, че е само сън. В нито един момент не съм мислила, че това ще стане глобално“, разказва създателката на най-популярния десерт в света

Сара Хамуда разкрива, че в момента семейната им работилница прави дневно не повече от 500 шоколада, като търсенето е огромно, а доставките са само и едниствено за Дубай. Кралицата на "дубайския шоколад" получава и стотици съобщения и видеа от хора от Канада, Аржентина и Румъния, и е категорична:

"От време на време идва десертен бар и променя живота ви. Този направи точно това.."

Днес в България и по цял свят се приготвят различни вариации на това лакомство – от шоколад,  през бонбони и чийзкейк, до мекици и козунак в Румъния.
Наскоро популярната и обичана в България и по света шеф Силвена Роу сподели и нейната вариация на дубайски шоколад:

Търсенето на "дубайски шоколад" в google нараства всеки ден, а неговата рецепта не е тайна. 

Ще ви трябват: формичка за шоколад, млечен шоколад, паста или тахан от шамфъстък, суров кадаиф, масло, по желание и няколко капки сладкарска боя.

Разтопявате си шоколадите и изсипвате част от сместта като основа във формичката, с дебелина около 2-2.5 см. Слагате я да стегне във фризер, а през това време си приготвяте пълнежа. Нарязвате кадаифа и го запържвате с масло до златист загар. Оставяте да изстине малко и прибавяте крема или тахана от шамфъстъка и разбърквате добре. Изсипвате я върху шоколадовата основа, изравнявате, и отгоре поливате с останалата част от разтопения шоколад. Пращате в хладилника или фризера и след няколко часа имате нещо вкусно, сладко и много калорично. 

Снимка: Radio Veselina


Още любопитни новини слушай в ефира на радио Веселина - най-добрият микс от песни!



 

 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация