Ръжен хляб: Скритото съкровище за отслабване и сърдечно здраве 20 ноември, 2024

Ръжен хляб: Скритото съкровище за отслабване и сърдечно здраве
Снимка: Gemini

Испанската фондация за хранене изтъква ръжения хляб като оптимален избор за отслабване и понижаване на лошия холестерол.

Според доклада на фондацията, ръженият хляб съдържа само 3,3 грама мазнини на 100 грама продукт. Това го прави подходящ за хора, стремящи се към здравословно хранене или контрол на теглото. Фибрите в хляба осигуряват чувство за ситост, подпомагат храносмилането и спомагат за намаляване на LDL холестерола, като същевременно поддържат артериите чисти.

Ръженият хляб е богат на минерали като фосфор, желязо, калций и селен, които укрепват костите, зъбите и имунната система. Той съдържа и здравословни мастни киселини, които подпомагат метаболизма, което го прави идеален за вегетариански и вегански диети.

Закваската, използвана при производството на ръжен хляб, подпомага чревната микрофлора и регулира нивата на кръвната захар. Изследване на Университета на Източна Финландия установява, че млечнокиселите бактерии в ръжената закваска ферментират тестото и трансформират биоактивните вещества в лесно усвояеми форми.

Проучването също така подчертава, че ръжта съдържа фитохимикали, действащи като антиоксиданти. Чревните микроби играят ключова роля, като трансформират тези вещества във форми, които се абсорбират по-добре от организма, засилвайки полезното им въздействие.

Здравните експерти препоръчват умерена, но редовна консумация на ръжен хляб като част от балансирана диета, за да се постигнат оптимални резултати за здравето.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация