Българите все още предпазливи към био храните, сочат данни от Евробарометър 09 януари, 2025

Българите все още предпазливи към био храните, сочат данни от Евробарометър
Снимка: Gemini

По-малко от половината българи са склонни да платят по-висока цена за храни, произведени по природосъобразни методи.

Това показват последните данни от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.

Докато средно за ЕС 50% от анкетираните са готови да направят тази инвестиция в по-здравословна и устойчива храна, у нас този процент е едва 41%.

Въпреки това, голяма част от българите (между 70 и 90%) осъзнават, че промените в климата и околната среда могат да застрашат продоволствената сигурност в Европа и затова подкрепят необходимостта от промени в земеделските практики.

Когато става въпрос за приоритетите на европейските земеделци, българите и останалите европейци са единодушни, че основната им задача е да осигурят безопасна, здравословна и качествена храна. Освен това, голяма част от анкетираните смятат, че фермерите трябва да се грижат за хуманното отношение към животните и да допринасят за развитието на селските райони.

Потребителите в България, подобно на своите сънародници в други европейски държави, предпочитат да купуват прясна храна, произведена в района, където живеят.

Те също така изразяват загриженост относно заплахите за продоволствената сигурност, като лошото време, екологичните проблеми и геополитическите кризи.

Въпреки че мнозинството от българите смята, че европейската селскостопанска политика е от полза за всички граждани на ЕС, все още има резерви относно достатъчността на финансовата подкрепа за земеделците.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация