Цените на храните се покачват, но пазарът остава стабилен Днес, 03 Февруари, 2025
Цените на хранителните продукти отбелязват леко, но устойчиво покачване от началото на годината, съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.
На годишна база поскъпването е следното: брашното – с 17%, олиото – с 20%, маслото – с 18%.
Иванов прогнозира, че пиковите стойности на цените ще бъдат достигнати през март, но подчерта, че това не е извънредна ситуация.
Според него пазарът се движи нормално, а наблюдаваното напрежение е предимно психологическо.
Сред основните фактори, влияещи върху цените, той посочи световната тенденция на понижение в цената на захарта и зависимостта на българския пазар от вноса на зеленчуци от Турция и Гърция.
Иванов категорично заяви, че „грубата намеса в пазарния механизъм не води до добри резултати“.
Опитите за изкуствено поддържане на цените биха довели до изкривяване на пазара и неефективност в отделни сектори.
По отношение на еврозоната, той увери, че влизането на България няма да доведе до резки промени в цените, тъй като конкурентната среда ще регулира пазара.
Иванов обобщи, че в момента няма фактори, които да предизвикат сериозни сътресения в цените и подчерта значението на развитието на родното производство и предлагане.
За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!